Ambassade, Consulaat-Generaal, Consulaten en NBSO's, India

Revitaliseren kanalen in Alappuzha, India

Een team van waterexperts van Witteveen+Bos rondde op vrijdag 25 november een eerste bezoek aan de stad Alappuzha in de Indiase deelstaat Kerala af. De missie vond plaats op aanvraag van de Nederlandse Ambassade in India, op verzoek van de regering van Kerala. Het past binnen het cultureel-erfgoedprogramma van de ambassade. Het doel was om duurzame korte- en langetermijnoplossingen te ontwikkelen voor de kwaliteit van de oude kanalen van de stad.

De stad Alappuzha is een populaire toeristische bestemming. De stad staat bekend om de zogenoemde ‘backwaters’ en de kanalen. De kanalen kampen met een slechte waterkwaliteit door stilstaand water, groei van waterhyacint en ophoping van afval. De slechte waterkwaliteit is een risico voor de gezondheid. Bovendien zijn de meeste kanalen niet bevaarbaar. Lokaal treedt wateroverlast op tijdens de moesson.

Teamleider Leon Valkenburg legt uit: ‘Tijdens de missie hebben we de routekaart in goede samenwerking met een team van ingenieurs van het ministerie van Irrigatie ontwikkeld. De maatregelen zijn erop gericht om de waterkwaliteit en de bevaarbaarheid in Alappuzha te verbeteren. Daarnaast worden natuurlijke processen in het watersysteem versterkt om op lange termijn de waterkwaliteit te verbeteren en om milieuproblemen voor de natuur, vissen en landbouw te verminderen. De oplossingen moeten toegevoegde waarde hebben voor Kerala en Alappuzha door het bevorderen van duurzaam toerisme, natuur, landbouw en revitalisering van het cultureel erfgoed.’

De presentatie van de routekaart werd goed ontvangen door de minister van Irrigatie en de minister van Financiën van Kerala. Follow-up wordt de komende maanden verwacht.